Ι΄ Κύκλου Ανθρωπολογικών & Λαογραφικών ομιλιών ΑΠΘ/ΠAΜAK

Στο πλαίσιο του Ι΄ Κύκλου Ανθρωπολογικών & Λαογραφικών ομιλιών ΑΠΘ/ΠAΜAK σας καλούμε στην ομιλία του Δρ.Ν.Μιχαηλίδη, με τίτλο, «Αμφίσημοι Ήχοι: Ποντιακή μουσική και πολιτικές του ανήκειν στην Τουρκία».

Η ομιλία θα γίνει την Παρασκευή στις 16 Μαρτίου και ώρα 6:30 μμ. στο  Σπουδαστήριο Λαογραφίας που βρίσκεται στο παλιό κτίριο της  Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (αίθουσα 104).

H οργανωτική επιτροπή,
Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και Γιώργος Αγγελόπουλος (Α.Π.Θ.),  Έφη Βουτυρά, Γιάννης Μάνος και Φωτεινή Τσιμπιρίδου (ΠΑ.ΜΑΚ.)

Περίληψη
Η μουσική ακρόαση ως πολιτισμική πρακτική διαμόρφωσης του συναισθήματος υπήρξε βασικό εργαλείο στη διαδικασία συγκρότησης έθνους-κράτους στην Ανατολία μετά το 1923. Στο πλαίσιο αυτό, η λύρα της Τραπεζούντας (ποντιακή λύρα) και η μουσική της αποτέλεσαν τόπο εθνικής αμφισημίας και πεδίο ιδεολογικού ελέγχου και νοηματικής διαπραγμάτευσης. Η διάλεξη εξετάζει πως διαφορετικοί κοινωνικοί δρώντες στη σημερινή Τουρκία—λυράρηδες, ακροατές, πολιτικοί ακτιβιστές, ερευνητές και συγγραφείς— διαφόρων ιδεολογικών αποχρώσεων, νοηματοδοτούν και χρησιμοποιούν την τραπεζουντιακή/ποντιακή λύρα και τον ήχο της για να δημιουργήσουν ανταγωνιστικές αφηγήσεις του παρελθόντος και διαφορετικούς λόγους εθνοτικού και εθνικού ανήκειν. Ο ομιλητής προσπαθεί να αναπτύξει ένα θεωρητικό επιχείρημα που αναδεικνύει την σημασία της ακρόασης ποντιακής λύρας στη διαμόρφωση πολιτικών ταυτίσεων και βούλησης για κοινωνική αλλαγή στην Τουρκία. Επίσης εξετάζει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η διαχείριση και ο έλεγχος της αίσθησης της ακοής στη δημιουργία κοινωνικών ιεραρχιών και διαφοροποιήσεων.

Βιογραφικό
Ο Νίκος Μιχαηλίδης σπούδασε πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα στις πολιτικές επιστήμες από το πανεπιστήμιο του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη και διδακτορικό από το τμήμα ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Πρίνστον των ΗΠΑ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζουν στην πολιτική ανθρωπολογία, κοινωνική θεωρία, μουσική ακρόαση και πολιτική, κοινωνική αλλαγή, μνήμη και ανθρωπολογία των αισθήσεων, εθνογραφίες της Ευρώπης και της Τουρκίας και οικονομική ανθρωπολογία.

Comments are closed.