Ι΄ Κύκλου Ανθρωπολογικών & Λαογραφικών ομιλιών ΑΠΘ/ΠAΜAK

Στο πλαίσιο του Ι΄ Κύκλου Ανθρωπολογικών & Λαογραφικών ομιλιών ΑΠΘ/ΠAΜAK σας καλούμε στην ομιλία του Δρ. Μάριου Χατζηπροκοπίου, με τίτλο, «Φιλοξενώντας τους Θρήνους των Άλλων: Εντάσεις και αντινομίες στην παράσταση No Man’s Land».

Η ομιλία και θα γίνει την Παρασκευή στις 9 Φεβρουαρίου και ώρα 6:30 μμ. στο  Σπουδαστήριο Λαογραφίας που βρίσκεται στο παλιό κτίριο της  Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (αίθουσα 104).

H οργανωτική επιτροπή,
Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και Γιώργος Αγγελόπουλος
(Α.Π.Θ.),  Έφη Βουτυρά, Γιάννης Μάνος και Φωτεινή Τσιμπιρίδου (ΠΑ.ΜΑΚ.)

Περίληψη
Η διάλεξη εξετάζει την παράσταση No Man’s Land του Ολλανδού καλλιτέχνη Dries Verhoeven, όπως παρουσιάστηκε στην Αθήνα σε παραγωγή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση (2014). Η παράσταση συνίσταται σε μια περιπατητική διαδρομή όπου ένας/μία περφόρμερ (μετανάστης,-τρια, πρόσφυγας ή αιτών,-ούσα άσυλο) συναντά έναν/μία θεατή και γίνεται ο/η οδηγός του/της στους δρόμους της Αθήνας. Ταυτόχρονα, οι θεατές είναι εξοπλισμένοι με ακουστικά από τα οποία ακούν μια αφήγηση αναγκαστικού εκτοπισμού και ξενιτιάς. Οι αφηγήσεις των συμμετεχόντων μελετώνται σε σχέση με τις αναπαραστατικές στρατηγικές της παράστασης, ούτως ώστε να διερευνηθούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ του παραστασιακού αυτού περιπάτου και της καθημερινής εμπειρίας διακρίσεων στον αθηναϊκό αστικό ιστό.

Βιογραφικό
Ο Μάριος Χατζηπροκοπίου σπούδασε Ιστορία και Θέατρο στη Θεσσαλονίκη και Εικαστικές Τέχνες στο Παρίσι. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Κοινωνική Ανθρωπολογία και Εθνολογία, με ειδίκευση σε ζητήματα επιτέλεσης (Ecole des Hautes Etudes en Sciences Sociales/Paris) και είναι Δρ. Σπουδών Επιτέλεσης (Aberystwyth University, U.K.). Τίτλος διατριβής: Εκτοπισμένοι Θρήνοι: Επιτελώντας το Πένθος και την Ξενιτιά στη Σύγχρονη Αθήνα.

Comments are closed.