Κύκλος ανθρωπολογικών & λαογραφικών ομιλιών Α.Π.Θ./ΠΑΜΑΚ 27.04.2018

Στο πλαίσιο του Ι΄ Κύκλου Ανθρωπολογικών & Λαογραφικών ομιλιών ΑΠΘ/ΠAΜAK σας καλούμε στην ομιλία της Θεοδώρας Βέττα, μετα-διδακτορική ερευνήτρια, ERC Grassroots Economics Project, Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης, με τίτλο, «Σιωπηρή ιδιωτικοποίηση: εργασιακές αναδιαρθρώσεις και ανισότητες στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΗ)». Η ομιλία θα γίνει την Παρασκευή στις 27 Απριλίου και ώρα 6:30 μμ. στο  Σπουδαστήριο Λαογραφίας που βρίσκεται στο παλιό κτίριο της Φιλοσοφικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου (αίθουσα 104).

H οργανωτική επιτροπή,
Αλεξάνδρα Μπακαλάκη, Νόρα Σκουτέρη-Διδασκάλου και Γιώργος Αγγελόπουλος (Α.Π.Θ.),  Έφη Βουτυρά, Γιάννης Μάνος και Φωτεινή Τσιμπιρίδου (ΠΑ.ΜΑΚ.)

Περίληψη
Η συρρίκνωση της κρατικής ιδιοκτησίας στην παραγωγή ενέργειας παρουσιάζεται συχνά ως δέσμευση της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής για την λεγόμενη απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας όσο και υπαγόρευση των μνημονίων λιτότητας για αποκρατικοποιήσεις. Ωστόσο, πέρα από τις έντονες πολιτικές διαμάχες των τελευταίων ετών, η ημικρατική ΔΕΗ υπόκειται ήδη σε μια σιωπηρή διαδικασία ιδιωτικοποίησης μέσα από την  αναδιάρθρωση της ίδιας της παραγωγής: εργολαβίες και υπεργολαβίες, 8μηνες και 2μηνες συμβάσεις έχουν ριζικά αλλάξει το εργασιακό καθεστώς της επιχείρησης, εντείνοντας ήδη υπάρχουσες ανισότητες και περιπλέκοντας τις σχέσεις εκμετάλλευσης και αντιπροσώπευσης. Η παρουσίαση είναι μια πρώτη απόπειρα κοινωνικής χαρτογράφησης των νέων αυτών σχέσεων εξουσίας, βασισμένη σε 14 μήνες επιτόπιας έρευνας  στο νομό Κοζάνης (2015-2016).  Η ανάλυση θα εστιάσει, από τη μια μεριά, στις υλικές και συμβολικές, έμφυλες και χωρικές προεκτάσεις των λεγόμενων 8μήνων, και από την άλλη στο δίπολο εξάρτησης και αυτονομίας μέσα στο σύστημα των εργολαβικών αλυσίδων.

Comments are closed.